Biserici

 

Pentru Țara Maramureșului bisericile din lemn ocupă un loc de frunte, datorită densității mari, vechimii și tradițiilor. Forma lor adaptată condițiilor climatice cu acoperiș în două ape, adică formă de triunghi și un turn înalt pentru clopot, le face și mai distincte.

Pentru comunitatea maramureșeană biserica nu era doar o clădire în care oamenii se simțeau mai aproape de divinitate, ci era considerată și locul prin care localnicii aveau legătură cu exteriorul. Adică toate veștile importante pentru comunitate se anunțau la biserică, orice urgență era transmisă localnicilor tot prin intermediul bisericii, prin sunarea clopotelor într-un anumit fel;  nașterea, botezul, nunta, moartea, toate erau spuse în biserică. Acesta este și motivul pentru care clădirea-biserica era amplasată într-o zonă puțin mai înaltă accesibilă tuturor localnicilor.

Astăzi, aproape fiecere comună din Maramureș are o biserică veche din lemn, în care picturile și elementele decorative sunt păstrate într-o măsură mai mare sau mai mică. Astfel, trebuie menționate bisericile de pe Valea Izei de la Botiza (cu icoane pictate pe sticlă), Ieud cu Biserica din Deal (cea mai veche biserică din Maramureș, 1364), Rona de Jos, Giulești, Oncești, Dragomirești, Bogdan Vodă, Poienile Izei etc.

În timp, datorită creșterii populației și includerii vechilor biserici în patrimoniul UNESCO dar și în circuitul turistic, au fost construite biserici noi.

Amintim și mănăstirile din Maramureș care deși nu au vechimea bisericilor prezentate mai sus, reprezintă ansambluri de arhitectură și spiritualitate: mănăstirile de la Bârsana, Săpânța, Moisei.

 

 


 

Biserica Sfântul Nicolae din comuna Bogdan Voda, judetul Maramures, este un important monument istoric si de arta, datând din 1718. La Bogdan Voda a fost, în secolele îndepartate, o biserica de lemn, care a disparut, probabil, prin secolul al XIV-lea. Pe locul ei, în secolul al XIV-lea, boierii din dinastia Bogdanestilor au construit o biserica din piatra, ale carei resturi de ziduri se mai vad si astazi. Dupa ruinarea acesteia s-a ridicat aici alta de lemn, pe care au distrus-o tatarii prin foc în 1717.

Credinciosii din Cuhea (astazi Bogdan Voda), în 1718 au ridicat-o pe aceasta cu hramul Sfântul Nicolae, care este aici a patra biserica în ordine cronologica dintre câte se stiu. Aceasta este o constructie zvelta, armonios proportionata din lemn de molid.

Biserica este împartita în altar, naos si pronaos.  Altarul are planul poligonal, iar naosul si pronaosul este dreptunghiular. Altarul este despartit de naos prin catapeteasma bogat sculptata si împodobita cu multe icoane. Pronaosul are tavan, iar deasupra naosului bolta semicilindrica. Acoperisul este format din doua stresini. Turnul de forma patrata se înalta deasupra acoperisului, iar în partea superioara are un foisor cu capriori, care sustin coiful înalt si ascutit, în vârful caruia se vede crucea proiectata pe cer. Brâul sculptat în bârnele de deasupra ferestrelor înconjoara biserica. În interior, pictura acestei biserici este foarte bogata si în mare parte se mentine. În naos se pastreaza un remarcabil candelabru de lemn sculptat si un jilt arhieresc. Aici s-au pastrat si carti de patrmoniu, unele aduse din Tara Româneasca si din Moldova.

În 2007, biserica a fost acoperita cu sindrila, iar din 2006 s-au început lucrarile la restaurarea picturilor cu rezultate deosebit de bune. Prin toate acestea, biserica Sfântul Nicolae din Bogdan Voda este un monument reprezentativ pentru arta bisericeasca veche din Maramures (sursa: Biserica Sf. Nicolae).

   

 

Mănăstirea Bârsana a fost construită, se pare, pe la mijlocul veacului al XVI-lea de Drăgoșești, pe una din proprietățile lor. Vechiul așezământ monahal, cu hramul Sfântul Nicolae, era unul dintre cele mai însemnate ale Maramureșului, de vreme ce la 1738, rezida aici ultimul episcop ortodox, Gavril Ștefanca-localnic căruia tradiția satului îi mai păstrează numele- înaintea desființării episcopiei, prin extinderea oficială a unirii religioase a românilor cu Biserica Romei. Chiar în condițiile presiunilor asupra lăcașelor de cult ortodox din zonă, mănăstirea va rezista până în 1791. Documente din secolul al XVIII-lea amintesc numele unor călugări: Pahomie, preot în 1777; numărul acestora se reduce însă mereu și în anul 1787 la Bârsana mai sunt menționați doar cei doi viețuitori. Averea lăcașului a fost confiscată de statul austriac, în 12 iulie 1791 și predată așezământului greco-catolic de la Cernoc (Munkaci), ultimii călugări mutându-se la mănăstirea Neamț.

Vechiul lăcaș monahal din Bârsana a însemnat totodată, o școală pentru preoții satelor din zonă. De aici se procurau cărți de cult românești, tipărite și aduse din Moldova și

Țara Românească. După 600 de ani de la menționarea mănăstirii și după 200 de ani de la încetarea existenței sale, la Bârsana renaște viața monahală.

În anul 1993, PS Justinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat acest loc înărcat de rugăciunea strămoșilor, pentru o nouă mănăstire. Prezentul ansamblu monahal este construit din lemn, în tradiția locală, numai cu meșteri din Bârsana, sub îndrumarea arhitectului Cordoș Dorel. Cuprinde poarta maramureșeană, turnul-clopotniță, biserica de 57 m înălțime, altarul de vară, casa cu chilii și paraclis, casa meșterilor, casa artiștilor și muzeul care vă oferă o imagine de ansamblu asupra istoriei, culturii și civilizației maramureșene. În fiecare an pe data de 30 iunie Mănăstirea Bârsana dă slavă și cinste celor 12 Apostoli care sunt ocrotitorii acestui Sfânt Lăcaș (sursa: Mănăstirea Bârsana).
 

   

   

 

  

 


login:


Mult asteptatul festival „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” isi deschide portile in aceasta saptamana. Sapanta va deveni timp de cinci zile o adevarata scena, unde vor concerta o serie de artisti consacrati piese din repertoriul national si din lucrarea compozitorului irlandez Shaun Davey, inspirata de epitafurile mormintelor din Cimitirul Vesel.
[citeste mai mult]
e-mail: